Ślad wodny to całkowite zużycie wody przez człowieka.
I nie mam na myśli to co zużywamy aby zaspokoić
pragnienie, skorzystać z toalety, umyć się czy ugotować zupę. To co wymieniłam
to bezpośrednio wykorzystywana przez nas woda, za którą płacimy naszemu dostawcy wody wodociągowej lub gdy kupujemy wodę butelkową.
Czy wiesz, że to bezpośrednie zużycie wody przez każdego
z nas to tylko około 3% całkowitego śladu wodnego, który pozostawiamy?
Ślad wodny to też woda, z której korzystamy pośrednio!
Wyprodukowanie każdego przedmiotu którym się otaczamy - w
procesie produkcji wymaga użycia wody. Wszystko co kupujemy, używamy, co
ubieramy i co jemy - aby mogło powstać użyta została woda i to nie mała jej
ilość.
W przypadku produkcji żywności jest to woda
wykorzystywana do nawadniania roślin, pojenia zwierząt – i jest to oczywiste. Zapominamy jednak czasem, że aby powstało ubranie lub inny element garderoby wykorzystywana
jest woda do produkcji włókien lub skór a także do farbowania tkanin. Natomiast
aby wyprodukować książkę woda wykorzystywana jest najpierw w procesach produkcji
masy celulozowej a potem nadruku.
Ślad wodny mierzony jest odrębnie dla procesu produkcji
danego wyrobu, a przykładową przybliżoną ilość wody zużywanej na dany produkt przedstawia grafika (źródło: klimada2.ios.gov.pl)
Elementy śladu wodnego
To zasoby wchodzące w skład śladu wodnego, które uszeregowano kolorystycznie:
Zielony ślad wodny – to ilość wody z opadów
atmosferycznych, która magazynowana jest w wierzchniej warstwie gleby i w roślinach,
wykorzystanych jako żywność czy tez w procesach produkcji.
Niebieski ślad wodny – to ilość wody powierzchniowej lub
podziemnej, pozyskiwana na cele produkcji dóbr.
Szary ślad wodny – mówi o stopniu zanieczyszczenia wody w
procesach produkcji, to ilość wody jaka jest potrzebna aby doprowadzić wodę
zanieczyszczoną (ścieki) do standardów wymaganych normami.
Oczywiście zużycie wody do produkcji nie oznacza, że cała
woda w procesie tym przepada bezpowrotnie. Producenci dążą do maksymalizacji
obiegu wody w produkcji i gdy jest to możliwe - ponownego jej wykorzystania. Pobierana na cele produkcyjne woda - po użyciu a następnie oczyszczeniu - oddawana jest do odbiornika (np. rzeki), niemniej część wody
tworzy docelowy produkt lub wyparowuje – a co za tym idzie - pobór wody nie jest równy jej
zwrotowi do obiegu wodnego.
Mój ślad wodny
Każdy człowiek odrębnie dla siebie może wyliczyć – w przybliżeniu
– ślad wodny jaki pozostawia. Jest wiele kalkulatorów pomagających go wyliczyć,
na podstawie naszych indywidualnych potrzeb konsumpcyjnych. Zostawiam tu link do
kalkulatora dostępnego na stronie międzynarodowej organizacji waterfootprint.org 💧 tutaj
Ślad wodny może być policzony także w obrębie miasta lub kraju
– jako sumaryczne zużycie wody w procesach produkcji wszystkich dóbr przez jego
mieszkańców, w tym też produktów eksportowanych spoza kraju.
Jak zmniejszyć swój ślad wodny?
Przede wszystkim poprzez świadome korzystanie z wody, na co dzień, w swoim domu czy w pracy, ale też poprzez szereg działań - np.:
💧 zbieranie deszczówki i wykorzystywanie jej (zamiast wody wodociągowej) do podlewania roślin w swoim ogrodzie, tarasie – w porze bezdeszczowej;
💧 gdy to możliwe - korzystanie z artykułów o niskim śladzie wodnym;
💧 robienie zakupów spożywczych w oparciu o listę i plan posiłków – aby uniknąć wyrzucania produktów spożywczych;
💧 kupowanie produktów z rozmysłem, a gdy coś już dla nas staje sie niepotrzebne (np. ubranka po dzieciach czy zabawki) – dawanie przedmiotom nowego życia;
💧 zawsze gdy to możliwe korzystanie z własnego roweru lub transportu publicznego.
Podobał Ci się ten artykuł? Zapraszam do obserwowania mojego wodnego boga 💙💦
Czekolada....taki wielki ślad....
OdpowiedzUsuńDobrze, że chociaż kawa mniej wodożerna ;)
Spokojnie, na szczęście na raz 1 kg czekolady nie jemy (zwykle) ;-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń